רצף קצבה ורצף פיצוים

2012TAL1979

New member
שמי טל אליאס, ובימים אלה אני עורכת סדר במס הכנסה ובפנסיה שלי כדי שאכל להתנהל נכון עד גיל הזכאות לקצבה.

אני מנסה להבין האם לא נקטתי בעבר בהליך כלשהוא (כמו משיכת פיצויים/אי בקשה לקבוע רצף קצבה/רצף פיצויים) שעשוי לפגוע לי בכספי הקצבה העתידית.

השאלה הזו מהדהדת בי כבר תקופה ארוכה לאחר שבעבר שמעתי את החשבת של עבודתי הקודמת אומרת שמי שלא ניגש עם טופס 161 לפקיד שומה פוגע בפטור מקצבת זקנה. אין לי מושג האם רק בעלי שכר גבוה אמורים לגשת עם טופס 161 לפקיד שומה. אני מעולם לא ניגשתי ומבקשת לדעת איך אוכל לדעת שלא פגעתי בפטור העתידי מקצת הזקנה שלי וברצף הפיצויים /רצף הקצבה שלי.

הבנתי שמי שמושך כספי פיצויים 32 שנה לפני גיל הזכאות לקצבת פנסיה מופחת לו סכום המשיכה *1.35 מגובה הקצבה הפטורה ממס. אני אמנם אף פעם לא משכתי כספי פיצויים מקרן הפנסיה שלי, אך כן קיבלתי פיצויים בתום עבודתי אצל אותו מעסיק, והשאלה האם קבלת כספים אלה אינה נחשבת משיכת כספי פיצויים.

הבנתי שמכיוון והקצבה המוכרת תהייה פטורה ממס במועד הפרישה חשוב לנו לעקוב אחר רישום הכספים כבר במועד ההפקדה, לכן במסגרת הדוחות השנתיים שנשלחים אלינו ניתן לעקוב אחר סיווג הכספים.בדקתי זאת באישור הצהרת הון 2020 וכל הכספים שהופקדו בשנה זו רשומים בקצבה המזכה: למה? אולי מפני שאני עוד לא בגיל פרישה?
 

roheshbon

Member
טל שלום,
1) זה כבר בגדר "חלב שנשפך" , אם תדעי או לא תדעי, את הנעשה אין להשיב.
2) לפני כמה שנים ספורות הוחלט שאם העובד לא מגיש למס הכנסה 161 בסיום עבודה אצל מעסיק יראו אותו כמי שבחר להגדיר את כספי פיצויים לרצף פיצויים לקצבה, סוג של ברירת מחדל. לגבי מה שהיה קודם אני מעריך בזהירות רבה שאם לא הבאת 161 למס הכנסה בסיום עבודה אצל מעסיק , לא תהיה לזה השפעה ככול שלא משכת פיצויים.
3) אם לא משכת פיצויים מקרן הפנסיה אין פגיעה בגובה הפטור, אם הבנתי אותך נכון היה מעסיק ששילם לך ישירות את כספי הפיצויים במקום להעבירם אותם לקרן הפנסיה , זה לא תקין מבחינת החוק , הסכום חסר לך בחיסכון ומקטין את הקצבה , מצד שני הוא אצלך בכיס (שזה הכי טוב), בכל אופן זה לא עונה להגדרת משיכת כספי פיצויים.
4) נתוני הצהרת הון לא נוגעים לשכירים, תסתכלי בדוח המפורט האם בוצעו הפקדות חודשיות סדירות ובסכומים הנכונים.
5) הפקדות שוטפות מסווגות לקצבה מזכה בגלל שבעת ההפקדה קיבלת הטבת מס. הקצבה המזכה בחלקה פטורה ובחלקה חייבת במס בהתאם לנוסחה שנקבעה ומושפעת בין היתר ממשיכות של כספי פיצויים שבוצעו בטרם הפרישה.
 

2012TAL1979

New member
אין לי מלים. התשובה שלך דייקה ועזרה לי מאוד.
אכן ראיתי שבפעמיים ששילמו לי המעסיקים בגמר חשבון מדובר על28% מהפיצויים, את היתר (72%) השאירו בקופה. מבינה ממך שמכיוון שזה לא משיכה מקרן הפנסיה עצמה לא תהיה לכך השלכה על המס בעת פרישה.
מה שכן, קראתי שתקנה של מס הכנסה קובעת אם כספי הפיצויים חייבים במס, ואפילו אם השארנו אותם בקופה (קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל), אנחנו עדיין חייבים כסף למס הכנסה ולכן צריך למסור לפקיד שומה את טפסי 161 161 א. כאמור, לעולם לא נגשתי עם טופס 161 לפקיד שומה. איך אני יודעת שאין לי חוב במס הכנסה?האם כדאי להשיג את טפסי 161 מהמעסיקים שמהם אין לי את הטפסים? האם אפשר להגישם לפקיד שומה או שכבר לא רלוונטי?
תודה רבה
מעריכה מאוד
טל
 

roheshbon

Member
1) אם היה לך חוב במס הכנסה כבר היו מודיעים/מעקלים לך.
2) בכל ההנוגע לכספי פיצויים אירוע המס חל או במשיכה מוקדמת או ביום היציאה לפנסיה.
3) האם כדאי לעשות מאמץ להשיג את הטפסי 161 ? אני נזהר מלענות ומציע שתפני את השאלה למס הכנסה.
תשאלי אותם האם לצורך חישוב החלק הפטור והחלק החייב בקצבת הפנסיה הם יצטרכו טפסי 161.
איך שואלים ?
באופן מקוון בלינק הבא:
https://www.gov.il/apps/taxes/taxes/#/shelot-vetshuvot/he?pniyaPopUp=true&pniya=true
עדכני אותנו מה הם ענו.
עוד דבר:
אם תיכנסי לאזור האישי באתר ביטוח לאומי תגלי שרשומים שם כל מקומות העבודה שעבדת בהם ושדיווחו עליך כעובדת.
זה יעזור לך לדעת ממי צריך לבקש 161 , ככול שצריך.
שבת שלום.
 
למעלה