הידעת?💡

יעלקר

Well-known member
מנהל
לַעֲנַת יֵשׁ שְׂעָרוֹת שְׁחוֹרוֹת- שְׁחוֹרוֹת
כְּמוֹ לְאִמָּא
וְיֵשׁ לָהּ עֵינַיִם חוּמוֹת מְאִירוֹת
וּצְחוֹק מִתְגַּלְגֵּל בַּהֲמוֹן חֲצֵרוֹת
כְּמוֹ לְאִמָּא.
לַעֲנַת - לִפְעָמִים - יֵשׁ עַל לְחִי דְּמָעוֹת
כְּמוֹ שֶׁל אִמָּא.
וְאַלְפֵי סִפּוּרִים, אַגָּדוֹת וְשִׁירִים
כְּמוֹ לְאִמָּא,
מִלִּים שֶׁל שִׂמְחָה, חֲבֵרוֹת, חֲבֵרִים,
כְּמוֹ לְאִמָּא.
אַךְ לְכָל הַיְלָדִים יֵשׁ אִמָהוֹת,
וְרַק לַעֲנַת
אֵין אִמָא.
(שיר עצוב/ יהונתן גפן)

השיר היפה והעצוב הזה לקוח מתוך הספר 'שירים שענת אוהבת ובמיוחד'
את הספר יהונתן גפן ואיירה אחותו נורית בצר-גפן, מתנה לאחותם הקטנה ענת.
ענת הייתה רק בת ארבע, כאשר הלכה לישון מכורבלת יחד עם אימה וכשהקיצה מצאה במיטה את גופת האם.
אביבה גפן, אם המשפחה, שסבלה מדיכאון ממושך, נטלה מנת יתר של כדורים והותירה אחריה כאב גדול וארבעה יתומים; יהונתן הבכור, נורית מאיירת יפה ומוכשרת, צעירה ממנו בשנתיים, זהר (זורלה) וענת הקטנה.
זורלה, אמא בת 16 תגדל את ענת במשך חצי שנה. אחר כך רות דותן, אחותו של האב, תיקח את ענת אליה לקיבוץ איילת השחר ותגדל אותה שם באהבה.
זמן קצר לאחר האסון, קיבל יהונתן גפן מלגת לימודים ונסע לשנה לאוניברסיטת קיימברידג'. היה לו קשה לעזוב את אחיותיו הצעירות המתאבלות. מרוב געגועים ותחושת אשמה, וכדי לשמח את ענת הקטנה, הוא התחיל לכתוב לה שירים וסיפורים.
הספרים 'שירים שענת אוהבת במיוחד' (1969) ו'יום אחד... כך מתחילים כל הסיפורים שענת אוהבת במיוחד' (1970)
זכו לאהבה רבה מצד ילדות, ילדים והורים מקריאים, מאז ועד עצם היום הזה, 50 שנה לאחר שראו אור.
היה שם תמהיל נדיר בספרות ילדים של עצב, שמחה, גילוי לב ודמיון.
חלק מהשירים הולחנו, והאיורים היפים של נורית הודפסו אפילו על בגדי ילדים של משכית וכריות.
הטרגדיה המשפחתית המשיכה, כאשר נורית, הלכה בדרכה של אם המשפחה, ונטלה את חייה. היא הייתה רק בת 29 במותה.
ענת הקטנה מהשירים והסיפורים גדלה ושרדה, כיום שמה ענת בן ארי היא מטפלת במשחק ועובדת עם ילדים אוטיסטים. היא נשואה לצפריר, טייס באל על. והסופר והמוזיקאי גון בן ארי, הוא בנה. היא מתגוררת בנהלל, ערש המשפחה.
בהספד שנשאה ענת על קברו של אחיה הגדול יהונתן היא אמרה:
"כשהייתי קטנה היית חוזר מהצבא, כולל מהמלחמה ההיא שלעולם לא באמת חזרת ממנה, וגם המדינה לא חזרה. והיית שואל אותי למי מהילדים בגן צריך להרביץ השבוע. אף על פי שמעולם האיום לא יצא אל הפועל, ידעתי שיש מי שישמור עליי.
כתבת לי ספר שירים וסיפורים שהיו הוכחה הניצחת לכך שאולי אין לי אימא אבל היא מיוחדת נורא. בליל הסדר השנה, להלן הסעודה האחרונה, דיברנו על זה שאי אפשר שלא לכתוב המשך לספר הלהיט עם כוכבת כמוני. התלבטנו בין 'שירים שענת אוהבת במיוחד מכה שנית' או 'שומדי - הגילגול הבא'.
רוצה עוד רגע לחבק. עוד רגע לתת לך יד. כמו בשיר שכתבת לי. אני כל כך שמחה שאתה אח שלי. אני כל כך אוהבת אותך".
בסוף השבוע תמלא שנה למותו של יהונתן גפן, והוא כל כך חסר.
בהכנת הטקסט נעזרנו:
בספריו של יהונתן גפן 'אשה יקרה', ו'סיפורים ושירים שענת אוהבת במיוחד' (מהדורה מחודשת של השירים והסיפורים יחדיו)
בכתבה "פתאום קם אדם ומחליט שהוא גורו: הסופר גון בן ארי מסביר את המטמורפוזה שעבר"/ מורן שריר, הארץ, 1/4/21
ובכתבה: "עד שהתשוקה כבתה: על חייה של נורית גפן-בצר"/ קרן הבר, הספרנים בלוג הספרייה הלאומית, 29.03.22
ספריית בית אריאלה
1713158341210.png
ראה תגובה הבאה
 

יעלקר

Well-known member
מנהל

עד שהתשוקה כבתה: על חייה של נורית גפן-בצר

אי אפשר היה שלא להבחין בכישרונה המתפרץ של נורית גפן-בצר. איוריה מעטרים את ספרי הילדים של אחיה - יהונתן גפן - ומעניקים לשירים אותנטיות ילדותית מרחיבת-לב. ידה הקלה ניכרת בכל יצירותיה, אולם יצירתה נגדעה מהר מדי עם מותה בטרם עת בגיל 29. האיורים שכולנו מכירים ואוהבים, לצד יצירות שנחשפות כאן לראשונה, מגלים את זווית הראייה הרעננה שלה ומותירים את הצופה לתהות: מה היה אילו רק הייתה מאריכה ימים?

קרן הבר


נורית גפן-בצר בנעוריה בנהלל. נורית אהבה לרכוב על סוסים. התצלום באדיבות המשפחה
למרות שאיוריה עיטרו את ספרי הילדים הראשונים של אחיה, יהונתן גפן, דומה שנורית גפן-בצר נשכחה מעט מלב. במלאת 74 שנים להולדתה ולציון 45 שנים למותה, אנחנו מבקשים להזכיר את יצירותיה, אלה שזכו להתפרסם ואלה שנותרו במגירה. מרבית הציבור מכיר בעיקר את ספרי השירים שכתב אחיה והיא איירה, אך לרוחב כישרונה האדיר הקהל הישראלי מעולם לא נחשף. בעזרתה האדיבה של משפחתה, יצאנו למסע אחר כישרון שנרו כבה בטרם עת, ולאורך הדרך לא יכולנו שלא לתהות: מה היה קורה לולא הייתה נוטלת את חייה? יש להניח כי היינו שומעים עליה עוד רבות, אך זהו רק ניחוש מושכל.
1

נורית גפן-בצר. תצלום באדיבות המשפחה 1
כריכת הספר "כוכבים הם הילדים של הירח", שכתב יהונתן גפן ואיירה נורית גפן-בצר. הוצאת דביר
על כריכת הספר "הכוכבים הם הילדים של הירח" מאת יהונתן גפן, מופיע איור של ירח חביב שמערסל בזרועותיו כוכבים. האיור הזה הוא איקוני, בוודאי עבור רבים מילדי שנות ה-70 וה-80 בישראל. בספר מקבלים השירים המוכרים של גפן עומק ורבדים נוספים באמצעות האיורים הנהדרים והמינימליסטים שאוירו בידה האוהבת של נורית גפן-בצר ז"ל. הספר, שנכתב עבור בתו הבכורה של גפן, שירה, הוא כולו מבט על העולם מנקודת מבט של ילד, ונוגע בנימים הכי רכים של הנפש הצעירה. האיורים שלצד השירים, מאפשרים חיוך ולא מעט דמיון – בדיוק כמו שילדים אוהבים.
1 מתוך הכוכבים הם הילדים של הירח, ספר שכולו מרגיש כמו מחשבות של ילדים המוגשות להורה ולילד. צילום מתוך הספר.
זה לא היה שיתוף הפעולה הראשון בין השניים. קדמו לו "שירים שענת אוהבת במיוחד" ו"יום אחד…כך מתחילים כל הסיפורים שענת אוהבת במיוחד". שניהם נכתבו לענת, אחותם הצעירה של יהונתן ונורית, לאחר מות אמם אביבה גפן. באופן פורץ דרך הם נגעו בכל תחומי החיים והיומיום, גם אלה שלרוב היו טאבו, כמו מוות או פחד. המילים והאיורים מאופיינים בהמון רגישות ובלא מעט שמחת חיים.
1
מודעה שפורסמה עם יציאת הספר "יום אחד". מתוך "דבר", 15 במאי 1970
חיבתה של נורית לעולם הילדים ניכרת מכל איור. אהבתה לעולמם הפנימי של הילדים כמו גם לטבע שמסביבם, באים לידי ביטוי גם באיורים לספרים כמו "גן החיות" ללאה גולדברג ו"בוא לטייל, אבא, טוב?" לאוריאל אופק. שנות השבעים המוקדמות נראו כמו שנות פריצתה של האומנית הצעירה, אך אלה נגדעו עם מותה בטרם עת בגיל 29. גפן-בצר הותירה אחריה בעל, ילד, משפחה והמון איורים שמספרים את סיפור הכישרון שלה.

1
כריכת הספר "גן החיות" ללאה גולדברג שאיירה נורית גפן-בצר. הוצאת דביר
נורית גפן נולדה בנהלל ב-30 במרץ 1948, לישראל גפן ולאביבה דיין (אחותו של משה דיין); אחות קטנה ליהונתן ולימים אחות גדולה לזוהר וענת. את אהבת חייה, מוקי בצר, הכירה עוד בנהלל, והם הפכו לזוג כבר בנערותם. "היה לה כישרון מולד לציור ולאיור. היא ציירה בקלות ובמהירות כבר מגיל צעיר וכך הכרתי אותה", מספר בצר. "האיורים והציורים שלה היו חלק בלתי נפרד ממנה. ילדים היו סביבה תמיד כי ידעו שהיא מציירת, רצו לדעת מה היא מציירת או אם תוכל לצייר להם משהו. הם היו מתגודדים סביבה והיא הייתה מציירת באהבה גדולה על כל מה שבא ליד – ניירות, חצאי דפים ופתקאות, איורים מקסימים של ילדים ובעלי חיים – דברים מדהימים. הם ממש אספו את הציורים ורצו עוד ועוד, בכל מקום שהיא הלכה".

1
מגוון איורים של נורית גפן-בצר שנותרו באלבומי המשפחה, היא ציירה על כל דבר. תצלום באדיבות המשפחה
1
ציורים נוספים של נורית גפן-בצר. נורית התנסתה בסגנונות ציור שונים. תצלום באדיבות המשפחה
לא הרבה ציורים של נורית נותרו בידי המשפחה, ואת חלקם הם שיתפו עמנו ברצון. מהיצירות עולה תמונה של אמנית מגוונת, מלאת תשוקה לציור ודמיון עשיר. חלומה הגדול היה ללמוד בבצלאל, רעיון שהציעה בזמנו דודתה – רות דיין, שזיהתה את הכישרון של נורית. אלא שהחיים בנהלל לא איפשרו את הלימודים בירושלים, והלימודים באקדמיה לאומנות ולעיצוב נשארו בגדר חלום. במקום זאת היא יצאה לקורס מקצועי בחיפה, אליו נסעה מנהלל, ונהנתה מכל רגע. כמובן שסיימה את הקורס בהצטיינות. נורית התגלתה כציירת קריקטורות מושחזת ובעלת זווית ראייה מתוחכמת.

המשךhttps://blog.nli.org.il/sipur-nurit-geffen/
 
למעלה