קולגן

מג'ניפר אניסטון ועד מנתחים פלסטיים – כולם מדברים על קולגן. בעולם שבו אנחנו מנסים לעצור את הזמן, חוששים להזדקן ומחפשים דרכים לאנטי אייג'ינג, הקולגן הפך בשנים האחרונות למצרך מבוקש שמגיע בתצורות שונות, החל מתוסף תזונה לבליעה ועד קולגן באבקה שמוסיפים למזון או לשתייה,
כך למשל, ג'ניפר אניסטון מעידה על עצמה כי היא נוהגת לשתות כל בוקר שייק עם אבקת קולגן.

אז האם נוכל להאט את קצב ההזדקנות שלנו אם נוסיף קולגן לתפריט שלנו, ואיך הוא משתלב בטיפולים אסתטיים?
מה הוא אותו חלבון, הכוכב הבלתי מעורער של תעשיות הקוסמטיקה בשנים האחרונות? ולמה אנחנו פשוט לא יכולים בלעדיו?!

7290015294591.jpg

נראה שבזמן האחרון כולם מדברים על הקולגן, וכל יום צץ עוד מאמר ועוד מחקר עליו, אז החלטנו לעשות קצת סדר בנושא.




צילום: גרישה



מה זה בכלל קולגן?

הקולגן הוא אחד מהחלבונים המבניים המהותיים והשכיחים בגוף שלנו המהווה כרבע מכלל החלבונים. הקולגן נמצא בעצם בכל מקום בגוף. החל מרקמות חיבור חיוניות: רקמת הסחוס הסיבית הצפופה, רקמת העצמות ורקמת הגידים, באיברים פנימיים, בכלי דם, מניסקוסים, דיסקים, במערכת העיכול, בקרנית העיניים, בשרירים ובעור שלנו.

מה הוא עושה?

הקולגן ממלא תפקיד מכריע בחיבור והחזקת התאים. הקולגן יוצר מעין "פיגום" המספק בעצם את התשתית והבסיס למבנה הגוף שלנו. הוא זה האחראי, בין היתר, על חוזק העצמות והציפורניים, על חוזק ומראה השיער ובעיקר, איך לא? על איכות ומראה העור.

כשמדברים על קולגן חשוב לדעת שהגוף שלנו מייצר את החלבון המופלא הזה באופן טבעי לחלוטין ובהתאם לצורך – מה שמכונה קולגן "אנדוגני".

אז רגע אחד, אם הגוף שלנו מייצר לנו את החלבון הכל כך חיוני הזה מדוע יש צורך בכלל לקחת תוסף? ובכן, איך אומרים: "פה קבור הכלב".

מחסור בקולגן - הבעיה ופתרונה!

לדאבוננו הרב, ייצור הקולגן, כמו כל מערכת בגוף, הולך ומתמעט ככל שאנו מתבגרים.

התופעה מתחילה להתרחש כבר בגילאי ה-20 ובאופן משמעותי יותר בגילאי ה-30 וצפונה.

בשלב הזה קצב ייצור הקולגן פוחת בין 1-1.5 אחוזים כל שנה, שזה ה-מ-ו-ן.

וכאילו שהחדשות הללו לא מספיק צורמות לאוזן, גם הקולגן שעדיין מיוצר בגופנו הוא כבר אינו אותו קולגן. הסיבים המרכיבים אותו הופכים לדקים יותר ונחלשים עם הגיל, מה שגורם לו להיות באיכות פחותה ולהתפרק במהירות רבה יותר.

הדבר מוביל לכך שכל ה"תשתית" של הגוף שלנו הופכת לרעועה, חלשה וחשופה לנזקים, כגון שברים וריפוי איטי יותר של פצעים.

מעבר לתהליך התבגרות הטבעי, רמת ייצור הקולגן ואיכותו נפגעת גם מקרינת השמש, נזקי עישון ותזונה רוויה בסוכר.

אבל... וזה אבל חשוב! החדשות היותר טובות הן, שהודות לטכנולוגיה הסופר מתקדמת של היום, אנו יכולים בקלות רבה להשלים את ה"גירעון" של חלבון הקולגן!

אותו גירעון שנוצר כשהגוף מפרק יותר קולגן מאשר מייצר.

ואם הזכרנו את הסוג הראשון של הקולגן – ה"אנדוגני", נא הכירו כעת את הסוג השני: הקולגן ה"אקסוגני" - זה שמגיע אל הגוף שלנו דווקא מבחוץ – באמצעות התזונה ובעיקר באמצעות תוספי התזונה המגוונים.





מתי כדאי להתחיל לצרוך תוספי קולגן?

הזמן האידיאלי להתחיל ולצרוך תוספי קולגן – החל מגילאי ה-20!

וזאת על אף ולמרות שלרוב, אותן ההשלכות של האטה בייצור הקולגן, עדיין אינן נראות לעין או מורגשות באופן פיזי.​
 
נערך לאחרונה ב:
למעלה