הגדרת הקבוצות

אייני

New member
הגדרת הקבוצות

כדי לסיים את כל הוויכוחים בנושא, ניגשתי היום לספרייה ב"שמע" כדי לבדוק, אחת ולתמיד, איך בדיוק מוגדר שומע, כבד שמיעה וחירש. מצאתי שם חוברת בשם "מדריך ירידה בשמיעה בקרב ילדים, בני נוער ובוגרים צעירים" של שמע, אשר יוצאת כל שנה. והחוברת אותה בדקתי עדכנית לחלוטין, ויצאה השנה. בחוברת זאת, בעמוד 14, מצאתי טבלה המסבירה ומפרטת את ההגדרות של שומע, חירש וכבד שמיעה על פי הירידה בשמיעה. העתקתי אותה לדף, והנה היא כאן, לתשומת לבכם: הסבר קצר: 1. קודם כל, בטבלה כל המספרים הם בדציבלים, שהם יחידות של עוצמת צליל. 2. כבד שמיעה וחירש אלו קבוצות כלליות. בתוכן יש כמה תתי קבוצות, אותן פירטתי, בדיוק כפי שהיו כתובות בחוברת. 3. אם בטבלה כתוב משהו כמו "שומע: 0-15" הכוונה היא שכדי להיחשב אדם שומע, עוצמת המינימום שאותה אתה יכול לשמוע (ללא מכשיר, כמובן) היא בין אפס דציבל (סף השמיעה האנושית) לבין חמש עשרה דציבלים. לעומת זאת, אם עוצמת המינימום שאתה יכול לשמוע ללא מכשיר, למשל, היא חמישים דציבל, אתה מוגדר ככבד שמיעה, בעל ירידה בינונית בשמיעה. ולטבלה עצמה: שמיעה תקינה (אדם שומע): 0-15 דציבלים. כבד שמיעה: ירידה גבולית בשמיעה: 16-25 דציבלים. ירידה קלה בשמיעה: 26-40 דציבלים. ירידה בינונית בשמיעה: 41-55 דציבלים. ירידה בינונית עד חמורה בשמיעה: 56-70 דציבלים. חירש: ירידה חמורה בשמיעה: 71-90 דציבלים ירידה עמוקה בשמיעה: 91 דציבלים ויותר מכך. מעכשיו, אם אדם כלשהו יתבלבל בהגדרות או משהו דומה, אל תטרחו לפתוח וויכוח חדש בנושא. שלחו לו את ההודעה הזאת כקישור, וסיימו זאת.
 

M o t t i

New member
../images/Emo51.gif

למעשה, רק חיזקת את טענה שלי - בתגובה שלי ליובליק, אבל יש לזכור שמדובר מבחינה רפואית. כמו שציינתי בתגובה שלי ליובליק, יש הסתכלות נוספת - זהות עצמית ואי אפשר לקבוע לפי דציבלים אלא לפי מצב חברתי או זהות עצמית של אותו אדם.
 

moran f

New member
על ההגדרה האישית לא היה ויכוח

(לפחות לא מצידי). אם מישהו עם ירידה של 100dB רוצה להגדיר את עצמו כשומע - שיהנה, ואם מישהו עם שמיעה תקינה לחלוטין רוצה לקרוא לעצמו חרש - שיהנה גם כן (וכמובן, כל המקרים שבאמצע). הויכוח היה אך ורק על ההגדרות המקצועיות.
 

אייני

New member
אכן...

ההתייחסות כאן הייתה מנקודת מבט "טכנית" ו"רפואית" לחלוטין. יש בהחלט חרשים שמתנהגים כמו כבדי שמיעה, ומגדירים עצמם ככאלו (ויש חרשים שמתנהגים ככבדי שמיעה, אך עדיין מגדירים עצמם כחרשים, משום שהם רוצים להביע שייכות לקבוצה החרשת). כל ההגדרות האלו נכונות, משום שכך האדם בוחר להגדיר את עצמו, אך יש לזכור שמדובר בהגדרות חברתיות, או של זהות אישית בלבד ולא הגדרות רפואיות.
 
זה לא חדש לי

הנושא הזה שהייתי קטנה יותר בבית ספר, כל פעם שעברתי בית ספר המורת שמע שלי נהגה לערוך שיעור היכרות (בטח כמה מכם עברו את זה) והיא תלתה על הלוח טבלה כזאת יפה שמראה עם ציורים ומספרים מה אדם רגיל שומע ומה אדם לקוי שמיעה שומע והיא גם סיפרה מי מוגדר חרש ומי כבד שמיעה ומי שומע וכל זה היה עם ציורים יפים... וככה היא הראתה לפי הדציבלים... קיצור נחמד זה סתם הזכיר לי את זה... נוסטלגיה
 

moran f

New member
"הדציבלים" הם יחידות מידה

כמו שאורך מגדירים בסנטימטרים, עוצמת קול מגדירים בדציבלים. יפה שהמורה שלך נתנה לכם נתונים מדוייקים ולא רק ציורים, אבל "הדציבלים" היו שם לפניה.
 

אייני

New member
מממ

לא יודע מה איתך, אבל אני שמתי לב לשורה של "וככה היא הראתה לפי הדציבלים". אני חושב שהמשמעות של השורה הזאת היא שהמורה אכן הראתה להם את ההגדרות לפי הדציבלים
בכל מקרה, לא הבנתי ממש מה המטרה של ההודעה שלך, נניח והמורה באמת לא הראתה לה בדציבלים, אז מה? נופו לא הראתה כאן בורות בנושא של מהם דציבלים...
 

moran f

New member
באמת לא הבנת

זה נשמע כאילו "הדציבלים" הם באותה רמה כמו הציורים. אז זהו, הם לא. ואם תקרא שוב תשים לב שדווקא אמרתי שזה יפה (ואני אוסיף עכשיו - מאוד) שהמורה התייחסה לילדים ברצינות ולא רק הכינה להם טבלה יפה עם ציורים אלא לימדה אותם את הדברים כמו שהם.
 

אייני

New member
הא?

לא ממש הבנתי איך בדיוק זה נשמע כאילו הם "באותה רמה של הציורים". כאילו, נופו הסבירה שבעזרת הציורים המורה הסבירה להם על זה. מה הקשר לעזאזל לרמה של הציורים? ציור זה משהו שיכול לעזור להסביר, והוא ממש ממש לא מרמז על רמתו של מה שהוא מסביר. אני יכול להסביר בעזרת ציורים את המפץ הגדול, את מערכת הנשימה, את מערכת הדם, ועוד ועוד. זה מרמז על העובדה שהמפץ הגדול, למשל, הוא "רמה נמוכה" כביכול? מצד שני, ייתכן שאת מתכוונת שהייתה לה שגיאה תחבירית במשפט או משהו, שגרמה לך להבין שהיא משווה את הדציבלים לציורים. אם כן, האירי את עיני, אני אמנם דיי בקיא בלשון ובדקדוק, אבל לא עד כדי כך.
 
על הציורים

למיטב הבנתי, הציורים מאוד ממחישים את ההבנה על עוצמת ותדירות השמיעה. הציורים הם למעשה אייקונים של משאית, מכסחת דשא, מזגן, גלי הים, אותיות (עיצורים חוככים לא קוליים וקוליים ותנועות), טלפון מצלצל, פסנתר, כלב נובח, הליקופטר , אויירון, כל אלה מפוזרים בטבלת האודיוגרמה בהתאם לסיווג עוצמת ותדירות הקול המופק מהם.
 

M r s S m i t h

New member
עשיתי כמה הרצאות כאלו כבר...

בבי"ס וגם בקורס בצבא..העברתי הרצאות על חירשות(וכבר שכחתי כמעט הכל מאז..אך אני רואה שאתם מרעננים לי יפה זיכרוני בכל הדיונים על תדירויות ודציבלים ומה שביניהם.). בהרצאות- ציירתי כל מיני ציורים של מטוסים ותופים. ובלוח יש רשימת מספרים של דציבלים בתוך טבלה. וביקשתי ממתנדבת שתגיד לי איפה לדעתה הכי יתאים ציור מסויים של צליל ברמה של דציבלים. והייתי מסבירה לה אם זה נכון או לא..וכך הן למדו יותר להבין אותי. ולא ידעתי שזה מה שבדיוק גם היו עושים בהרצאות בבית ספרך..מגניב!
לא עברתי הרצאות כאלו בתיכון ובחטיבת ביניים כי למדתי במסגרת רגילה עם שומעים. למרות שהייתי שמחה מאד לשמוע הרצאות הללו.
 

צלף

New member
שימוש בשפת סימנים - זה כל הסיפור

ההגדרות של קבוצות לקויי שמיעה על פי ירידה בשמיעה ביחידות DB: מתאימות לרופאים או לקלינאי תיקשורת, לגבי ההגדרת לקוי שמיעה את עצמו אם הוא חירש או כבד שמיעה- שימוש בשפת סימנים הוא המגדיר. מי שלא רק יודע שפת סימנים - אלא גם אוהב לדבר בשפה זאת עם חברים ומשפחה - יגדיר את עצמו כחירש. מי מעדיף לדבר עם משפחתו וחביריו בשפה אוראלית יגדיר את עצמו ככבד שמיעה מה שמחלק את קבוצת לקויי שמיעה זה שפת הדיבור - שפה נפרדת יוצרת זהות נפרדת - מועדנים נפרדים, ואפילו ארגונים נפרדים (אח"א - לחרשים, בקול - לכבדי שמיעה). הקשר בין החלוקה לחרשים וכבדי שמיעה לבין מידת הירידה בשמיעה היא מאוד עקיפה, לי אישית יש ירידה של 90 - 85 DB - וראיתי לקויי שמיעה ששמעו יותר טוב מימני, ואפילו העירו לי על שגיאות בדיבור ואמרו על עצמם שהם חרשים, והיו פעילים חברתית במועדני חרשים, וראיתי לקויי שמיעה, שכמעט ללא שרידי שמיעה, שמסתיעים בעיקר בקריאת שפתיים, אבל לא ידעו שפת סימנים או לא רצו להשתמש בה, והם אמרו על עצמם שהם כבדי שמיעה.
 
לא מסכימה לגבי ההגדרות של ש"ס

לפי ההגדרות שהבאת - זה לא מתאים לי כי אני מגדירה את עצמי כחרשת אבל אני מדברת באופן קבוע עם המשפחה ועם כמה חברים בשפה האוראלית. ואילו עם אנשים מסמנים בש"ס אני מדברת בש"ס.
 
גם אני

מדברת עם החבר ועם המשפחה ועם החברים השומעים שלי ועם החברים החרשים אני מדברת בשפת סימנים למרות שאתה צודק באופן חלקי... כשחרשים רואים מישהו עם בעיית שמיעה שיודע לדבר ולתקשר טוב ישר מסווגים אותו ככבד שמיעה...
 

צלף

New member
החרשים של היום הם לא כמו של פעם ../images/Emo13.gif

כלומר לחלק נג\כבד של החרשים של היום יש יכולת דיבור ושמיעה גם, כמו כבדי שמיעה - אז אולי השאלה לא אם הם מדברים עם משפחה וחברים שומעים/כבדי שמיעה באוראלית, אלא אם הם רוצים בחברה או סביבה שבה הם רוצים לדבר בשפת סימנים...
 
למעלה